Kojem stilu učenja vi pripadate i što to znači

Kojem stilu učenja vi pripadate i što to znači

Svatko od nas uči na svoj način! Vjerojatno ste već do sada koristili različite metode i trikove kako biste nešto lakše upamtili. Ako niste i ne znate koji stil učenja Vam najviše odgovara, vrijeme je da saznate i olakšate si učenje. Razumijevanje vlastitog stila učenja pomaže pri  maksimiziranju kapaciteta učenja, a učenje čini ugodnijim i efikasnijim.

Što uopće znači kojem tipu učenja pripadate?

Anita 2

To je zapravo „složeni način na koji (i uvjeti pod kojima) učenik najuspješnije percipira, obrađuje, pohranjuje i koristi ono što uči (James i Gardner, 1995)“.

Ukratko, najbolji i najefikasniji način na koji možete nešto zapamtiti/naučiti te to poslije i primjenjivati.

Postoje razne tipologije, međutim Flemingova VA(R)K teorija jedna je od najpoznatijih.

Akronim VARK je skraćen od Visual Aural Read/write and Kinesthetic.

Anita 1

U nastavku ćemo objasniti svaki tip i dati savjete za efikasnije učenje. U kojemu stilu se najviše prepoznate, tom stilu i pripadate. Pa krenimo!

1.      Vizualni stil učenja
Osobe koje pripadaju ovom stilu uče gledanjem. To znači da najviše koriste osjetilo vida. One moraju vidjeti nekakav crtež, ilustraciju, tablicu. Često si prepisuju svojim rukopisom što trebaju naučiti. Precizni su i uočavaju svaki detalj. Vole čitati, više nego da im se čita. Također brzo pričaju i odlično pamte ‘lica’.

Ako si se prepoznao/la slijedi par savjeta za tebe:
Piši, piši i sve piši. Ukrašavaj si bilješke s različitim bojama ili izdvajaj bitne informacije bojama. Koristi što više slide-ova, crteža, ilustracija, dijagrama, tablicama, mapa i slično. Najbolje učiš sam! Dok učiš, odmakni se od prozora, vrata i ne koristi glazbu u pozadini, jer će te previše ometati.

2.      Auditivni stil učenja
Osobe koje pripadaju ovom stilu uče i pamte po sluhu. Najbolje uče slušajući ili raspravljajući o nečemu. Često čitaju naglas ili miču usnama dok čitaju u sebi. Dok nešto uče, često ‘pričaju’ sami sebi.

Ako si se ipak prepoznao/la više u ovom stilu, slijedi par savjeta:
Ako možete, učite s prijateljem. Ponavljajte jedni drugom te raspravljajte. Kada god je moguće, čitaj naglas! Tijekom ispita si prije odgovaranja pročitaj pitanje naglas.

3.      Kinestetički stil učenja
Osobe koje pripadaju ovom stilu najbolje uče kroz pokrete, dodir i aktivnosti. Ove osobe vole izrađivati stvari i isprobavati nove aktivnosti. Često su u pokretu te im je teško sjediti duži vremenski period. Unervoze se pa postaju nemirni. Počnu lupkati nogama, olovkom i slično. Odgovaraju im veće grupe ljudi i aktivna nastava.

Savjeti za osobe koje pripadaju ovom stilu:
Hodaj dok učiš. Izvodi različite pokrete rukama, nogama, čak i neke geste i mimike će biti dovoljne. Pokušaj učiti u različitim pozama ( ležeći na leđima, trbuhu). Možeš si čak upaliti i glazbu u pozadini. Za vrijeme učenje trebaš češće pauze, ali onda ih pravi kraćima. Najbolje ćeš profitirati od grupne nastave. Želiš li usavršiti neki od jezika, dođi i upiši se kod nas na grupni tečaj! Grupe su vrlo aktivne, izmjenuje se puno aktivnosti u jednom satu, imaš priliku raspravljati s drugima. Važno je i napomenuti kako su kinestetički tipovi često zapravo kombinacija kinestetičko-vizualnog tipa.

 

Mi u AdHoc Centru trudimo se na svojoj nastavi pružiti što raznovrsniju ponudu aktivnosti i metoda poučavanja kako bismo ugodili svakom tipu učenja. Dođite i uvjerite se sami!

Anita 3

 

http://www.vark-learn.com/english/index.asp

James, W. B., and Gardner, D. L. “Learning Styles: Implications for Distance Learning.” New Directions for Adult and Continuing Education no. 67 (Fall 1995): 19-32

Možda Vas zanima

NOVI ČLANAK – UGROŽENI JEZICI
[LJETNI TEČAJEVI U AD HOCU]

o Autoru

Martina Petreković

Komentari su zatvoreni.

Komentiraj