Strah of pismenih ispita i kako ga prevladati

Strah of pismenih ispita i kako ga prevladati

Pismena i usmena ispitivanja mnogima predstavljaju najveću noćnu moru. Loše uspomene iz školskih dana i nedostatak samopouzdanja među glavnim su razlozima nervoze koju ljudi osjećaju prije testiranja bilo kakve vrste.

Kad se radi o pismenim ispitima, najbolji je način za prevladavanje straha, naravno, dobro se pripremiti. Pod pripremu spada sve ono što se događa mjesecima prije samog ispita za koji znate da će se održati. Ako pohađate nekakav tečaj, priprema za ispit počinje već na prvom satu. Dobra je ideja biti na što više predavanja, sudjelovati u nastavi što je više moguće te zapisivati svaku moguću korisnu informaciju u organizirane bilješke koje će kasnije sigurno biti korisne kod učenja za ispit.

9. Tips for overcoming exam fear

Ne uče svi na isti način i ne treba svakome ista količina vremena za dobru pripremu. Otkrijte metodu učenja koja vama najviše odgovara. Neki više vole učiti sami, drugi u grupama, neki bolje pamte ako ono što čitaju ili vježbaju istovremeno i izgovaraju dok drugi vole mir i tišinu. U svakom slučaju, počnite na vrijeme i ostavite si dovoljno vremena za ponavljanje. Strah i nervoza koji dolaze s pismenim ispitima samo će se pogoršati ako učiti počnete večer prije i shvatite da gradiva ima previše te da nećete stići. Najbolje je večer prije ispita ostaviti za ponavljanje i utvrđivanje svega što već znate.

Drugi bitan faktor u uspjehu na ispitima je samopouzdanje. Pravi stav najbolji je početak. Misli poput ‘ne mogu ja to’, ‘preteško je’ ili ‘nema smisla da se uopće trudim’ jamstvo su neuspjeha. Međutim, niti najbolja priprema nekima ne pomaže kad im ispitivač uruči ispit. Mnogi od straha i nervoze uspiju zaboraviti i ono što bi u normalnim okolnostima sigurno znali. Zato je važno razbistriti um prije samog ispita šetnjom, laganom vožnjom bicikla ili slušanjem najdraže glazbe. Na ispit nemojte ići gladni i prije ispita nemojte razgovarati s ljudima koji bi vam samo mogli pogoršati nervozu. Na ispit trebate krenuti na vrijeme jer kašnjenje može samo pridodati općoj nervozi. Kada dobijete ispit, duboko udahnite i poslušajte upute koje će vam ispitivač dati. Bez obzira na to, svakako trebate pažljivo pročitati i uputu za svaki zadatak kako bi vam bilo savršeno jasno što se od vas traži.

Znanje i samopouzdanje kombinacija su koja vas nikada neće iznevjeriti na pismenom ispitivanju.

9. exam phobia

Možda Vas zanima

NOVI ČLANAK – UGROŽENI JEZICI
[LJETNI TEČAJEVI U AD HOCU]

o Autoru

Martina Petreković

Komentari su zatvoreni.

Komentiraj