Savjeti za što uspješnije učenje stranih jezika

Savjeti za što uspješnije učenje stranih jezika

Učenje novog stranog jezika iziskuje puno vremena i živaca. Posebno je frustrirajuće kada rezultati ne budu onakvi kakve ste očekivali. Kako se to ne bi dogodilo baš vama, sastavili smo par savjeta za uspješnije učenje.

1. Za početnike: Pričajte što je više moguće

Pričanje na stranom jeziku je jako teško, jer se pri tome mora koristiti sve što smo prethodno naučili i to po mogućnosti bez puno razmišljanja. Stoga biste trebali što više vježbati. Ako nemate nikoga s kim biste mogli voditi razgovor, smislite si situaciju i ‘odglumite’ ju sami sa sobom.

2. Za početnike: Satavljajte popis za kupovinu na stranom jeziku

Vrlo je bitno savladati riječi iz svakodnevice. Pokušajte vaše popise za kupovinu i bilo kakve druge bilješke pisati na stranom jeziku. To će možda potrajati malo duže no inače, ali obećavamo da pri tomu dosta toga naučite.

3. Za početnike: Označite stvari u kući odgovarajućim riječima na stranom jeziku

Uzmite male papiriće, napišite nazive stvari na stranom jeziku i zaljepite na predmet. Tako učite cijeli dan! Ad Hoc savjet: ako učite njemački, napišite i član i množinu imenice, jer ćete inače riječ morati ponovno učiti.

4. Za početnike: Oslobodite se straha i slobodno pričajte!

Najbitnije je da vas se razumije. Pri tomu ne mora svaka rečenica biti gramatički točna. Tješite se time da mnogi ljudi s kojima pričate ne znaju vaš jezik ili neki drugi strani jezik.

5. Za početnike: Čitajte dječje knjige i stripove

Dječje knjige i stripovi su napisani dosta jednostavnim rječnikom i gramatikom te uz to imate još i odgovarajuće sličice. Stoga su odlični za početnike!

6. Za početnike: Smislite situacije i razmislite što bi ste rekli

Smislite koje riječi se koriste u kojim situacijama i provjerite ih u rječniku. Potom napišite dijalog i pročitajte si ga još par puta. Tako ćete biti spremni za svaku situaciju!

7. Za sve razine: Slušajte radio na stranom jeziku dok obavljate druge stvari

Ukoliko ste početnici vjerojatno ništa nećete razumjeti, ali slušanjem dobivate osjećaj za jezik. Za naprednije je to odličan način naučiti puno toga o kulturi države i pri tome poboljšati jezik.

8. Za napredne: Čitajte knjige koje su vam već poznate, ali sada na stranom jeziku

Vašu omiljenu knjigu sigurno znate već napamet, zar ne? Pošto već znate radnju, lakše će vam biti koncentrirati se na jezik. Isprobajte!

9. Za napredne: Pričajte s izvornim govornicima što češće možete

Odlična mogućnost za što češći kontakt s izvornim govornikom nekog jezika je tandemsko partnerstvo. Trebate pronaći nekoga tko želi naučiti vaš materinji jezik kao i vi njihov. Tako si možete pomoći međusobno. Pri tomu ćete poboljšati vaš rječnik, fraze, ali i usvojiti što bolju jezičnu melodiju.

10. Za napredne: Gledajte filmove i serije na stranom jeziku

Ovaj savjet odlično spaja učenje i zabavu. Vjerojatno imate hrpe filmova i serija na jeziku koji učite, ali upalite si titlove!

11. Za napredne: Dok kuhate koristite recepte na stranom jeziku

Ne jedemo samo zato što moramo, to je također bitan dio društvenog života. Utoliko je bolje, kada se nađete u situaciji, znati imenovati namirnice. Najbolje učite praktično, dakle pri kuhanju!

12. Za napredne: Slušajte glazbu na stranom jeziku i učite tekst napamet

Glazba vam pomaže naučiti strani jezik, posebice ako vam se sviđaju ritam i melodija.

13. Za napredne: Gledajte filmove i serije na stranom jeziku

Ovaj savjet odlično spaja učenje i zabavu. Vjerojatno imate hrpe filmova i serija na jeziku koji učite, ali upalite si titlove!

Možda Vas zanima

Njemački jezik – prevoditeljski izazov
Učenje stranih jezika u doba pandemije
Prevođenje jelovnika

o Autoru

Martina Petreković

Komentari su zatvoreni.

Komentiraj

Postavke kolačića