Učenje stranih jezika u odrasloj dobi

Učenje stranih jezika u odrasloj dobi

Poznata je teorija da djeca mogu naučiti bilo koji jezik s lakoćom ako njemu do određene dobi budu izložena. Kad se obitelj preseli u stranu zemlju, roditelji vrlo brzo uvide da njihova djeca novi jezik svladaju puno brže i jednostavnije od njih jer je dječji mozak u ranoj dobi poput spužve koja upija nova znanja.

Međutim, ne nauče svi strane jezike koji će im kasnije trebati dovoljno rano u životu, niti svi imaju priliku biti potpuno izloženi stranom jeziku, na primjer, preseljenjem u zemlju u kojoj se taj jezik priča. Posao, želja za novim izazovima ili neki drugi razlog mnoge odrasle dovode u situaciju da moraju naučiti novi jezik u kasnijim životnim razdobljima.

Ako ste i vi među njima, ne očajavajte. Nema razloga biti ljubomorni na šestogodišnju djecu jer odrasli svakako imaju neke prednosti u odnosu na djecu kad se radi o učenju stranih jezika, posebno ako govorimo o nastavi, a ne u situaciju u kojoj ste neprestanoj izloženosti jeziku. Jedna je od glavnih prednosti odrasle osobe motivacija. Istina, neka djeca vole učiti strani jezik u školi, ali većina ide u školu zato što ih roditelji tamo šalju i jednostavno nemaju drugog izbora. S druge strane, većina odraslih sama donese odluku o upisu na tečaj stranog jezika i budući da ga gotovo uvijek sami plaćaju, motivacija im je na puno većoj razini. Samim time se više trude, a kao i u svemu u životu, uspjeh je jedan posto talenta i devedest devet posto marljivog rada.

Druga prednost je u tome što su gotovo svi odrasli nekad u životu učili neki strani jezik i to ne nužno onaj koji trenutno pokušavaju svladati. Postoje mnoge sličnosti među jezicima iz iste jezične skupine kad se radi o gramatici i vokabularu. Gotovo svi europski jezici pripadaju indoeuropskoj skupini što vam može značajno olakšati posao, posebno kod učenja vokabulara jer vaš je vokabular puno bogatiji od dječjeg i već ste upoznati s mnogim internacionalizmima koje različiti jezici dijele.

Ako ne možete preseliti u zemlju čiji jezik želite naučiti, upisivanje tečaja je svakako druga najbolja opcija. Kako biste bili što više izloženi stranom jeziku koji pokušavate svladati, vaš će se profesor truditi izbjegavati komunikaciju na materinjem jeziku. Iako će se to vama možda na početku činiti kao mučenje, vjerujte da nema boljega načina za učenje stranoga jezika od toga da vas se prislili da komunicirate isključivo na njemu.

Dakle, izgovor da ste prestari više ne vrijedi. Jedino što vas može kočiti u svladavanju novih jezika je negativan stav, a profesori u školi stranih jezika Ad Hoc vrlo dobro znaju kako vam pomoći da se takvog stava riješite i da uspješno krenete s učenjem.

Možda Vas zanima

[ZAPOŠLJAVAMO – HONORARNI PROFESOR/ICA NJEMAČKOG JEZIKA]
Prevođenje unutar jezika: britanski engleski u usporedbi s američkim engleskim u Harryju Potteru
Njemački jezik – prevoditeljski izazov

o Autoru

Martina Petreković

Komentari su zatvoreni.

Komentiraj

Postavke kolačića